Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

activiteiten voor mannen

  • Gina

    Hoi Collega,s

    Ook maar eens een berichtje plaatsen, ik werk op de groepsverzorging en momenteel komen er steeds meer mannen bij ons op de groep.

    Wie van jullie heeft nog een leuke mannen activiteiten, iets wat we op de groep kunnen doen.

    Wat we nu al doen is;

    Mannenvragen een soort vragenderwijs voor mannen.

    Borreltje drinken

    Uitstapje naar verschillende mannenlocaties.

    Zaden poten

    We zitten echt verlegen om dingen voor op de groep.

    De mannen zijn niet allemaal meer actief bezig, maar genieten wel passief mee, en er zit ook een man bij die slecht ziet.

    Hoop op reactie Groetjes Gina

  • tes

    Goede vraag! Het is inderdaad lastig om leuke dingen voor mannen te bedenken.

  • Jeanne

    Eerste advies: vraag het ze zelf eens! (Niet meteen: wat zou u willen doen, maar gaandeweg in een praatje over interesses. Het ergste in mijn stage bij ouderen vond ik dat de ABers een ochtend een programma voor 3 mnd in elkaar draaiden waarvan ze zelf dachten dat dat leuk was (of gewoon makkelijk omdat dat al eerder was gedaan) maar niemand vroeg ooit écht wat ze zelf wilden doen er was elke dag keuze uit 2 dingen (die ABers bedacht hadden)

    Verder:

    -houtbewerking valt bijna bij iedereen in de smaak en als ze niet meer kunnen figuurzagen kan de ABer/vrijwilliger dat ook doen en kunnen de mannen schuren, verven/beitsen, gaatje boren( handboor).

    - Speksteen bewerken, kan je zelfs met weinig handfunctie/kracht (leg de steen extra stabiel op zandzakjes).

    - scheren, als tegenhanger van de beauty-activiteit voor dames. Met lekkere cremes, lotions, ( er is tegenwoordig zat voor de mannenhuid), of nodig eens een kapper/barbier/turkse kapper uit. Vraag mannen evt.om 1 dag niet te scheren.

    - lezing over onderwerpen, kan vroeger beroep zijn, of brandweer, vogels kijken, boswachter, noem maar op.

    - biljart

    - sigarenproeverij

  • Gina

    Hoi Jeanne,

    We werken bij ons met OER ken je dat, is leuk om eens wat over op te zoeken op internet. Het staat voor ondersteuning eigen regievoering. Echt werken vanuit de bewoner, tevens hebben we een activiteitenplan, waarbij we een intake afnemen van elke bewoner, en een individueel activiteitenplan schrijven, dus hun wensen zijn bij ons wel bekent, maar het ging me inderdaad om ideeën. Speksteen en sigaren proeverij zijn nieuw voor ons, daar was ik nooit opgekomen. Er rookt er zelfs één sigaar.Dus dat is zeker wat. Speksteen hoe heb je dat aangepakt, want ik stel me voor dat de materialen erg prijzig zijn? Ik kan natuurlijk iemand laten komen die een workshop doet daarin. Hebben jullie ook zo weinig budget?

    Bedankt Groetjes Gina

  • Jeanne

    Hai Gina,

    Goed om te lezen dat het bij jullie anders gaat!!

    Ik werkte voorheen op een dagbestedingcentrum waar activiteiten dus de start in de begroting zijn en niet de sluitpost( maor geen geldpakhuis hoor!). Het lijkt me lastig om met zo weinig budget te moeten doen. ik zet omderaan even een link, dit is de eerste site die ik op google tegenkwam en ziet er al redelijk uitgebreid uit. Bij links vind je ook weer winkels voor gereedschappen.

    Ik heb de speksteenactiviteit destijds niet gegeven dus weet niet waar wij onze spullen kochten, maar ik denk dat je bij de reguliere materialen winkels, Tebbe, Heuting enz wel meer betaald voor een steen dan bij meer gespecialiseerde zaken. Maar je hoeft het niet duur te maken. Een gewone set vijlen die je in de reklame koopt bij gamma, is prima. neem grove en fijne vijlen/raspen. Het is voor kleine hoekjes wel fijn ook kleinere vijlen te hebben, evt met gebogen punt. Om een beeld echt glad te maken is schuurpapier nodig, verschillende korrelgroottes. Watervast schuurpapier is handig om een beeld ook onder water te kunnen schuren want het stoft erg. Maar om te beginnen niet noodzakelijk. Stenen kunnen ook doormidden, dan voor 2 pers. Zeker als met begint en langzaam werkt.

    Je kan heel realistische beelden maken, of heel mooi gladde en gepolijste, maar dat vergt veel tijd en wel wat inzicht. Wij hadden veel clienten die dat niet kunnen/hebben en hebben ons eerst gericht op “voelstenen”. Pak zo'n steen en zoek een lekker houding om hem in de hand te houden. Je kan er bv een gat in maken waar je duim doorheen past of ribbels waar je vingers in passen. Of 1 kant mooi glad maken en 1 kant ruw houden, dat voelt ook lekker. Speksteen is een heel aaibare steen. Heb je meteen zintuigstimulering ;-)

    Ik zou iemand zoeken die je “les” komt geven of anders met paar collega's zelf (korte) cursus doen. Kijk eens bij een “volksuniversiteit”of cursusproject in de woonplaats/buurt van je werk. Als je dat soort mensen benaderd voor een aantal lessen aan je bewoners hoeft dat niet eens heel veel te kosten. En ervaren vrijwilliger kan natuurlijk ook. Koop in de witte boekhandel een paar goedkope boeken met mooie voorbelden en de inspiratie komt vanzelf.

    Tipje, laat client op bv een (half) tafelkleed weren, je vouwt het stof dan in 1x naar binnen en schudt het buiten makkelijk uit. bescherm kleding met oud overhemd of stofjas.

    http://speksteenbeelden.nl/index_bestanden/Page393.htm

    verder dacht ik ook nog aan: bierproeverij ( in herfst bockbiertjes, in zomer witbier enz), of jeneverproeverij ( mit stoestemming vd arts ;-), modelbouw in bv hout. Veel en mooi te koop bij Karweipost in Veenendaal. Op de site staat alleen poppenhuizen materiaal, maar ze hebben veel meer (ook kinderspeelgoed, deurharpen, moderne poppenhuizen. Echt leuk om ook eens met een collega te gaan kijken. http://www.karweipost.nl/

    Of: kiemzaden ontkiemen, na een aantal dagen kan je ze op brood eten of lekker in een salade. Niet duur, heel eenvoudig en vooral heel lekker & gezond, veel mineralen en vitamines. Kiemzaden te koop bij natuurwinkel, uitleg op pakje of via verkoper. (ik gebruik een stukje vitragestof om jampotjes, je snapt het wel als je het koopt).

    succes ermee

  • Esther

    http://communities.zeelandnet.nl/data/activiteiten/index.php?page=13&showpage=23593

  • Nellie

    Bij Meme zijn veel leuke vpellen te koop speciaal voor mannen.

    Over gereedschap, voetbal, mannenberoepen etc.

    Nellie

  • Christa

    Wij hebben dagelijks op de Dagverzorging ( bezoekers van extern ) 1 verzogend personeel op de groep staan samen met op vaste dagen een vrijw. of een stagiaire, zelf loop ik de hele dag door het verzorgingshuis.

    Ik als AB-er bedenk de act. ( groepsact./ indiv. ). Ik loop er zo nu en dan binnen ter ondersteuning, maar voor de rest moeten zij het doen.

    Met name de mannen is het voor de AB/ zorg soms lastig een geschikte act. te vinden, figuurzagen, schilderen zijn de mannen wel een beetje zat, maar verder weten de mannen zelf ook niet wat ze leuk vinden en echt handig zijn ze ook niet!

    Als ik op verschillende sites kijk, zie ik vaak verschillende uitstapjes staan (autobeurs, vissen enz.. ), maar we kunnen moeilijk iedere week met de mannen uitgaan. Dat zouden de dames ook niet leuk vinden!

    Hebben jullie nog enige opfrissende ideeën? Gr. Christa (activiteitenbegeleidster).

  • Caatje

    Hai,

    Ik werk op een afdeling als aber met 45 mannen en 5 vrouwen!

    Wat een zeer goede vervanger is voor het speksteen bewerken is :

    Neem een paar ruime bekers van plastic/karton (mc ….). (groter dan zon plastic bekertje)

    Smeer ze in met een dun laagje vaseline.

    Vul ze met gietgips (niet de dure maar gewoon bouwmarkt) even laten harden en evt

    Zet een evt een dun rond houtje die ongeveer 15 cm eruit steekt.

    Laat het harden en haal de beker eraf.

    Nu kun je met grove rasp/bot aardappelmesje het bewerken.

    Als het onderwerp klaar is kun je deze met op waterbasis beitsen (goed verdunnen met water) en heel weinig op doekje doen ivm zuigvermogen van gips

    Prachtig resultaat en spot goedkoop en je kan het gips zo hard en zacht maken als nodig. Bij beginners doe je gewoon iets mider gips ten opzichte water wordt het minder hard.

    Het is leuk voor jong en oud!

    Caatje

  • Moniek

    Dat is inderdaad een goed idee!!