Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

creatieve activiteit voor slechtziende

  • wendy

    In ons verpleeghuis woont een jongere dame (45 jaar) die zo goed als niets ziet (slechts vaag licht en donker) Zij zou graag iets creatiefs doen. Heeft iemand een leuk idee voor haar?

    Alvast dank!

    Wendy

  • Esther

    Misschien kun je haar laten vertellen wat ze bijvoorbeeld zou willen schilderen en kun je dit voor haar doen. Zo is ze toch actief bezig met meedenken..

    Of breien? Sommigen kunnen dit zonder te hoeven kijken..

  • activiteitenbegeleiding

    Hallo Wendy,

    Er is een informatiewijzer genaamd: “Een handreiking aan activiteitenbegeleiders werkzaam in de dagbesteding voor slechtzienden en blinden”. De auteur/samensteller is: I. van den Nieuwenhuijzen, in opdracht van Activiteitencentrum De Schakel/Sonneheerdt/De Contour. Misschien kun je daar op googlen en deze organisatie bellen? Zij zijn gespecialiseerd in het aanbieden van activiteiten aan slechtzienden/blinden. In de informatiewijzer staan verschillende activiteiten benoemd zoals: beweging, educatie, ontspanning, ontwikkeling en ook creatieve activiteiten. Er staan veel tips in. Op creatief gebied o.a. uitleg over de volgende activiteiten: klei, pitriet, weven, handwerken, hout en ook spiraalarmbanden maken. Kralen rijgen is misschien een idee.

    Henriette van Gils, hoofd van “De Schakel” heeft het voorwoord geschreven. Misschien kun je contact met haar zoeken, ideeen uitwisselen en de infowijzer via haar bestellen?

    Zelf heb ik blinde mensen aan het werk gezien met klei (wat afgebakken wordt), erg mooi! Ook van een client die door een hersentumor blind is geraakt heb ik gehoord dat hij een doek heeft gemaakt met verf en structuur, dus o.a. door zand en andere structuren te gebruiken. Hij was er erg trots op.

    Veel succes! Laat je nog even weten of het gelukt is en wat succesvolle activiteiten zijn geweest? Daar hebben andere lezers vast ook nog weer wat aan.

    Groeten, Anke

  • wendy

    Bedankt voor de tip, ik ga ermee aan de slag!

    Groet Wendy

  • Alina

    Hallo,

    ik doe de opleiding SPW

    En loop nu stage bij ouderen.

    Nou moet ik een activiteitenmap maken met activiteiten voor visueel en auditief beperkte ouderen.

    Hebben julie misschien nog ideeen?

    Alina

  • shanny

    Ik ben activiteiten begeleider op curacao

    en ik werk met kinderen met beperking .En ik heb nu een nieuwe klient van 6 jaar en hij kan niet zien .Ik wil graag weten welke activitiet het beste bij hem past

    groetje

    Shanny

  • Marianne

    Hallo Shanny,

    Ik werk zelf als activiteiten begel. in een verzorgingshuis voor visueel beperkte ouderen.

    Dus met jonge kinderen heb ik geen ervaring.

    Het is Jammer dat ik deze mail niet eerder heb gelezen, omdat een collega van mij vandaag vertrekt voor een vakantie naar Curacao, had ze info mee kunnen nemen.

    Je zou eens kunnen kijken op de site van Visio in Haren of Bartimeus, beide zijn opleidings instituten voor visueel beperkten.

    Ik weet niet of jullie sprekende of Braille computers hebben, maar het is heel belangrijk in deze tijd voor jongeren( ook voor ouderen) om dat te leren.

    Ook braille zou hij moeten leren en omdat hij nog zo jong is kan dat, als hij verder geen beperking heeft.

    Zijn het bij jullie allemaal visueel gehandicapten waar jij werkt, zo ja , reuze nieuwsgierig hoe dat bij jullie allemaal gaat.

    Ik zou graag wat meer horen hierover.

    Vriendelijke groet, Marianne

  • Liesbeth

    ik heb gewerkt met een doofblinde bewoner. wat erg leuk was, is het bouwen met magneten die je tegenwoordig overal in de speelgoedwinkel koopt. eerst al de ontdekking dat de magneet aan de ene kant afstoot en aan de andere kant trekt. daarna had ik een voorbeeld dat hij na aftasten na kon bouwen.

    Ik werkte op een veilige begrensde ondergrond, een plank met aan drie kanten een rand zodat alle spullen binnen bereik lagen.

    er is ook een boekje te bestellen voor creatief werken met slechtziende mensen bij Bartimeus.

    Liesbeth

  • catharina

    welke handarbeid is geschikt voor blinden mensen en waar eventueel is te zien voor hulpverleners